Categorieën
Persberichten

Payrolling: voor en tegen

Payrolling is simpel gezegd het doen van de administratie. Vaak komt dit voor in de horeca, maar natuurlijk is het ook gebruikelijk op andere gebieden zoals eigen bedrijven. De werkgever laat dan het administratieve werk over aan de professional, maar behoudt daardoor wel zijn taken op de werkplek. Zo verandert er voor de werknemers niet veel en hoeven zij zich niet aan te passen. Een win-win situatie, zou je denken. Helaas is het niet op elk gebied voordelig. Meer over de voor- en nadelen van payrolling vindt u hieronder.

Rol en doelgroep

Zoals gezegd behoudt de baas de algemene taken als manager over zijn werknemers. Hij bepaalt daarom nog steeds de hoogte van de salarissen, wanneer hij nieuw personeel wil aannemen of oude werknemers wil ontslaan en hij voert nog steeds de functioneringsgesprekken met zijn werkkrachten. Zo blijft hij toch de baas over het algemene plaatje, terwijl het papierwerk uit handen wordt gegeven. Wel is het zo dat hij of zij goed op moet letten op de payroll-aanbieder daadwerkelijk een professional op zijn gebied is. Dit weet hij door te kijken naar de verschillende criteria waaraan zij moeten voldoen. Zo zijn ze bijvoorbeeld aangesloten bij een brancheorganisatie als VPO.

De doelgroep voor payrolling is ook bekend. Dit zijn doorgaans bedrijven die een aantal ondergeschikten hebben. Hierbij maakt het niet uit of het nu gaat om een korte tijd of langere periodes, het is qua administratie altijd voordelig. Vooral voor ZZP’ers is payrolling erg aantrekkelijk, omdat zij niet graag de loonadministratie zelf regelen of hier de kennis (nog) niet voor hebben.

Voordelen

Het grote voordeel van payrollen is het feit dat de werkgever nog steeds baas in eigen huis is. Hij of zij behoudt de kerntaken en geeft hierbij alleen het eindeloze papierwerk uit handen. Daarnaast is het ook zo, dat hij vooraf weet wat de maandelijkse kosten zijn voor het inschakelen van een payroll-aanbieder. Zo is het overzicht gemakkelijker te behouden. Dit betekent ook dat hij elke maand een overzicht krijgt van de loonstroken van zijn werknemers. Ook hoeft hij zich niet te bemoeien met aangiften en brieven van de overheid, omdat ook deze worden afgehandeld door de aanbieder. Ten slotte is het risico-gehalte ook erg laag, omdat de aanbieder alle risico’s op zich neemt. Bijvoorbeeld de verzekeringen bij ziekte.

Nadelen

De werkgever behoudt dan wel de controle over het uitreiken van de salarissen, dit draagt ook verantwoordelijkheid met zich mee. De aanbieder is niet aansprakelijk als hij dit vergeet of niet goed doet. Er bestaat dan een kans dat je premie moet betalen aan de Belastingdienst. Uiteraard denkt men bij de nadelen ook aan het kostenplaatje van een payroll-aanbieder. Uiteindelijk is dit duurder dan wanneer u het zelf zou doen, afgezien van de tijd die erin gestoken wordt. Meer informatie is te vinden bij Kolibrie Payrolling.